”Heska slutas me leekase” … hokee aina yksi treenaajistamme salilla … hymyn virne kasvoilla …

Totta!          S ä ä n n ö l  l i n e n        t r e e n i         tukee monipuolisesti kokonaisvaltaista toimintakykyä    ja   k a n n a t t a a –   ja totta!     … sen voi vaikka nähdä työnäkin -  koska töihin kannattaa aina lähteä vaikkei aina niin huvitakkaan … sillä appajee sitten on niin mukava mennä puolestaan taas kotiin … kun työt on tehty – ja vieläpä kun se työ on mukavaa, vapaaehtoista ja hyödyllistä!

Tietyin väliajoin Kävelykioski vetää yhteen mm. sellaisia tilastoja, jotka kiinnostavat suurta yleisöä / asiakaskuntaamme:
Yhteisöllisyys muodostuu samojen asioiden arvostamisesta. Siitä tulee hyvä fiilis – kun kuuluu samaan joukkoon - esimerkiksi – ”ai onko sinullakin tuo sairaus – en tiennytkään – ei sinusta näy päällepäin … ?” tai ”oletko sinäkin syntynyt samana vuonna – en tiennytkään? … kuule muistatko kun…” yms.

U S E I N        K Y S Y T T Y Ä        -         O F T A       F R Å G A T

Minkä ikäisiä treenaajia teillä käy? / I vilken årlden är folk som tränar hos er?
Vuonna 1924 – 1954 syntyneiden haarukasta poimittuna (emme laskeneet mukaan työikäisiä treenaajia) eniten kävijöitä on 66 -  88 vuotiaissa, vanhimman treenaajan ollessa nyt 94 v.


Montako prosenttia treenaajistanne on naisia ja montako prosenttia miehiä?
/ Hur många prosent av de som tränar hos er är kvinnor / män?
Treenaajistamme naisia on 84 % ja miehiä 16%.


Montako prosenttia treenaajistanne on suomenkielisiä ja montako prosenttia on ruotsinkielisiä? / Hur många prosent av tränarna är finskspråkiga / svenskspråkiga?
Treenaajistamme suomenkielisiä naisia on 53% ja ruotsinkielisiä 47 %. Miesten osalta suomenkielisiä on 56% ja ruotsinkielisiä 44%.

Voiko tulla treenaamaan vaikka minulla on todettu ”se-ja-se” -sairaus?  / Kan man komma och träna fast man lider av och har fått ”den-och-den” -sjukdomen och diagnosen?                 >>>              MEIDÄN ASIAKKAILLA ON TODETTU SEURAAVIA PERUSSAIRAUKSIA, joiden takia heille on suositeltu / he ovat aloittaneet treenaamisen:
53%:lla on todettu kohonnutta verenpainetta
48%:lla on todettu nivelrikkoa-/-kulumaa
48%:lla on todettu näön tai kuulon alenemaa
44%:lla on todettu korkeaa veren kolesterolia
27%:lla on todettu sydämen rytmihäiriöitä
17%:lla on todettu kasvain tai syöpä
13%:lla on todettu astmaa
11%:lla on todettu korkeaa verensokeria
11%:lla on todettu aivoverenkierron häiriöitä
11%:lla on todettu kroonista selkäsairautta
9%:lla on todettu kohonnutta silmänpainetta
9%:lla on todettu allergiaa
9%:lla on todettu kilpirauhasen toimintahäiriötä
9:%:lla on ollut tapaturma, josta 8%:lla syy on ollut kaatuminen
8%:lla on todettu diabetesta
8%:lla on todettu osteoporoosia
8%:lla on tehty polven alueen leikkauksia
8%:lla on tehty lonkan alueen leikkauksia
8%:lla on tehty silmän alueen kaihileikkauksia
8%:lla on todettu muistihäiriöitä
Lisäksi alle 8%:lla on sydämen tahdistimia, on tehty sydämen pallolaajennuksia, potee uniapneaa, tinnitusta, mielenterveyden ongelmia, nivelreumaa, levottomia jalkoja, nivustyriä, palleatyriä, keuhkolaajentumaa, ruokatorven tulehduksia yms. sairauksia ja niiden erilaisia kiputiloja ja toiminnan haittoja.

Kävelen jo kuntoni eteen. Eikö se riitä? / Jag redan promenerar mycket, räcker det inte? 
Kävely on erittäin yksipuolista. Lihaskunto on edellytys sille, että voi edes kävellä”, tiivistää mm. UKK-instituutin erikoistutkija, terveystieteiden tohtori Marjo Rinne.

Miten Kävelykioski nimi syntyi? / Varifrån kom namnet Kävelykioski - Kävelykiosken?
Kävely on itsenäisen elämän tärkeimpiä taitoja.   Kioski tarkoittaa matalan kynnyksen itsehoito paikkaa.
Lisäksi: Samt att vi vasaborna är ju nästan alla mera eller mindre tvåspråkiga så det var lätt att böja namnet Kävelykioski till Kävelykiosken, plus att då hittar man ju våra 2-språkiga hemsidorna lättare.

Kuinka usein kannattaa harjoittaa lihaskuntoa, kestävyyttä ja tasapainoa? / Hur ofta lönar det sig att träna muskelstyrka, uthållighet och balans?     Maailman laajuinen suositus on harjoittaa lihaskuntoa, -kestävyyttä ja tasapainoa vähintään kaksi kertaa viikossa. Kerta viikossa treenikin on enemmän kuin ei yhtään.

Biopsykososiaalinen viitekehys 
Fysioterapeutti

Nancy Seppänen
Vaasa